Shiatsu Ryoho:
Letterlijk betekent Shiatsu vingerdruk.

Shiatsu is een drukpunten massage en is gebaseerd op een eeuwen oude Chinese geneeskunde en werd later in Japan ontwikkeld tot een moderne therapie. Toro Namikoshi zag de overeenkomsten tussen de traditionele basis van de Shiatsu, de meridianenleer vanuit de oosterse geneeskunde en de westerse geneeskunde, gebaseerd op de werking van de anatomie/fysiologie en pathologie (ziekteleer) en introduceerde Shiatsu Ryoho in het westen.
Anno 21e eeuw is juist deze combinatie een goede remedie om de mens in zijn geheel te zien en eventuele disbalansen te kunnen verhelpen.

Zoals de westerling naar de fysiotherapeut gaat, gaat de oosterling naar de Shiatsu therapeut.

De meeste mensen hebben een vals evenwicht; ze zijn niet in balans. Ze worden snel verkouden, somber, prikkelbaar of krijgen andere klachten. Het “gevoel van niet lekker in je vel zitten”.
Shiatsu Ryoho geeft subtiele druk op het lichaam langs meridianen, heft daardoor blokkades op en stemt lichaam en geest beter op elkaar af en brengt het weer in evenwicht.

Het effect hangt dus af van het evenwicht van de mens, het zelfhelende vermogen is groot.
Shiatsu kan helpen bij o.a. rugpijn, overgangsklachten, nek/schouderklachten, stress, hoofdpijn, psychosomatische klachten, darmklachten, etc.

Elk mens is uniek